Круглий стіл на тему «Держава і я. Сепаратизм: актуальність проблеми»

27 лютого в Полтавському інституті економіки і права проходив другий круглий стіл на тему «Держава і я. Сепаратизм: актуальність проблеми». Були присутні студенти інституту та коледжу, викладачі. Вступне слово проголосила Скомаровська Лариса Іванівна, канд. історичних наук, доцент.

Перша доповідь пролунала від викладача соціально-гуманітарного факультету Орлов Владлен Миколайович. Він познайомив присутніх із цікавими фактами з історії України, зокрема про історію приєднання Криму до України. Після докладної доповіді почалося активне обговорення проблем, які зараз існують у державі. У результаті обговорення було підведено підсумок, що Україна повинна, виходячи з реалій, прораховувати можливість і такого варіанту розвитку подій в найближчій перспективі:

1) через турецьку підтримку Меджліс провокує активізацію політичного спротиву кримських татар, про яку він вже заявив, і починає терористичні акції;

2) Росія в цих умовах може мати формальний привід оголосити Крим зоною своїх життєвих інтересів і посилати війська для захисту російських і російськомовного населення, яких у Криму більшість;

3) в результаті в конфлікт вплутується Туреччина за підтримки НАТО, і світ отримує конфлікт набагато більш небезпечний, ніж чеченський.

Тому раціональне вирішення проблеми кримського сепарпатизму може лежати тільки в юридичному і політичному полі України. Бо російську політичну присутність у Криму та вплив Туреччини через Меджліс також зустрінуть акціями дестабілізації.

Для повноти картини варто вказати на те, що національно-патріотичні сили України, особливо їх радикальне крило УНА-УНСО, відстоюють ідею про помилковість створення кримської автономії та пропонують зробити її звичайною областю України. Політична абстракція – найбільш м’яка оцінка цього проекту, здійснення якого розв’язало б вже сьогодні початок вищеописаного сценарію.

Студенти давали свої варіанти виходу із неприємної ситуації, яка склалася на сьогодні та прогнозували як можна уникнути цієї проблеми в майбутньому. Погляди були різні, але почуті і вислухані були всі. Прагнення окремих регіонів і етнотериторій у складі багатонаціональних держав до відокремлення стає джерелом соціальної, політичної та економічної нестабільності, а головне, несе загрозу збройного протистояння, відкритої конфронтації. Це призводить до людських жертв, появи біженців, руйнування регіональної господарської інфраструктури, соціальних інститутів, зниження ефективності територіальної влади. Очевидно, що сепаратистські процеси є негативними і для держави в цілому: порушується механізм функціонування політичної системи, падає легітимність центральної влади, загальнодержавна ідеологія переживає кризу. Сепаратизм, створюючи загрозу державному суверенітету, підриває територіальну цілісність, порушує принципи геополітичної безпеки держави, знижуючи його міжнародний престиж.

Зустріч тривала півтори години, але за цікавим і емоційним обговоренням актуальної теми час минув, як одна хвилина. Участь у круглому столі можуть прийняти усі бажаючі як студенти, учні, так і викладачі. Запрошуємо усіх небайдужих до долі України наступного четверга на 13:30, аудиторія 303 (3 поверх).